Psychosociale oncologische zorg

Psychosociale oncologische zorg richt zich nadrukkelijk niet op de medische kant van kanker maar focust op de kwaliteit van leven. Wat kwaliteit van leven inhoudt, kan voor ieder persoon en op elk moment verschillen. De een heeft behoefte aan ontspanning en afleiding, de ander is op zoek naar antwoorden op vragen rondom zingeving. Daarom leveren inloophuizen behoeftegerichte zorg.

Omdat veel mensen pas na afronding van het medische traject toe komen aan de emotionele verwerking, is deze zorg beschikbaar. Ook wanneer geen genezing meer mogelijk is, kan psychosociale oncologische zorg een grote steun zijn.

Kanker trekt niet alleen een zware wissel op het leven van de patiƫnt, maar ook op dat van familieleden, mantelzorgers en andere naasten. Vanzelfsprekend zijn ook zij van harte welkom in een inloophuis. Tot slot is er een groep mensen die een al dan niet genetische aanleg heeft voor het ontwikkelen van kanker. Zij zijn weliswaar (nog) niet ziek maar kunnen evengoed behoefte hebben aan informatie en een luisterend oor.