Braamhuis Jeugd

Gepubliceerd op jan 22, 2018

De 12-jarige Kaylee Alofs neemt namens het Braam Jeugdhuis de cheque in ontvangst van wethouder Stef Bijl. Links staat Christa Veraart, voorzitter van het Braamhuis. Rechts de initiatiefnemers van het Jeugdhuis: Ingrid van der Schoot en Nicole Padber. (foto: Ab Hendriks)

Meer aandacht voor kinderen die met kanker te maken krijgen

‘Kanker zet de wereld op zijn kop’

Het Braamhuis staat niet alleen open voor volwassenen die aan kanker lijden, maar in 2018 ook voor kinderen die zelf met deze ziekte te maken krijgen of bij mensen in hun directe omgeving. In het Braamhuis wordt een van de ruimtes ingericht voor de kinderen.

Elk jaar krijgen ongeveer 90.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Dat raakt ook gezinnen met kinderen. Als een vader, moeder, opa, oma of iemand anders van wie ze houden, ernstig ziek wordt, geeft dat spanning, verdriet en angst.

Verhaal delen

“Kinderen binnen het gezin trekken zich vaak terug, ze zijn minder aanwezig. Er gaat immers veel tijd en aandacht nar de zieke. Juist voor deze kinderen en hun vrienden en vriendinnen wordt de jeugdgroep opgericht. In het Braam Jeugdhuis kunnen de kinderen elkaar ontmoeten en deelnemen aan activiteiten, zoals knutselen, bordspelen, workshop boksen of buitenshuis sporten. Niets moet, ook chillen is prima. Natuurlijk kunnen kinderen en jongeren altijd hun verhaal delen met de begeleiders indien zij daar behoefte aan hebben”, aldus Ingrid van der Schoot. Zij heeft samen met Nicole Padberg de leiding in het Braam Jeugdhuis. Ingrid is kinderbekkenfysiotherapeut en Nicole kindercoach mindfulnesstrainer. Beiden begeleiden ook goed geschoolde vrijwilligers. “Wij bieden geen therapie aan. Het kind moet hier rust kunnen vinden of stoom af willen blazen. In ieder geval zichzelf kunnen zijn. Veelal is het kind, dat in de directe omgeving kanker meemaakt, een vergeten groep. Ze zien het verdriet en willen hun ouders, broertje of zusje ontzien.”

Kinderen kunnen thuis slaapproblemen of lichamelijke klachten krijgen. “Het is fijn dat het Braamhuis de kinderen een warme plaats kan bieden. Het is een lotgenotenplek waar niets moet, aandacht en afleiding is.”

Subsidie

Niet alleen scholen zijn blij met het initiatief van de professionals Ingrid van der Schoot en Nicole Padberg, ook de gemeente. Wethouder Bijl verleent het Braam Jeugdhuis een subsidie van 10.000 euro. Het jeugdhuis is laagdrempelig en gericht op advies, informatie en het delen van ervaringen. Het Jeugdhuis is gratis toegankelijk en opent haar deuren op woensdag 17 januari 2018. De Braamkids van 6 tot 12 jaar zijn welkom van 15:00 tot 17:00 uur. De Braamjongeren van 12 tot 16 zijn welkom tussen 18:30 en 20:30 uur.