Mensen vertellen… Marie-Jose van Hekke

Gepubliceerd op nov 25, 2012

Mijn eerste contact verliep via Marriëtte Kroeze, de voorzitter van het Braamhuis. Toen Marriëtte (ongeveer een jaar geleden) iets vertelde over het Braamhuis tijdens een bijeenkomst van de serviceclubs was ik meteen geïnteresseerd. Zij vroeg aan de aanwezigen of het mogelijk was om een bijdrage te leveren in de vorm van donaties of een helpende hand. Aan dat laatste verzoek kon ik gehoor geven en ik bood mij dan ook meteen aan als concept ontwerper voor het interieur van het hele huis. Dit werd enthousiast in ontvangst genomen.

Na een bezoek aan het Braamhuis realiseerde ik mij dat hier heel veel te doen stond. Het huis was donker en hokkerig. Het straalde geen sfeer uit. Het voelde kil en koud door de bestaande materialisering. Omdat we ruimtes wilden creëren, met een mooie lichtbeleving en een warme inrichting, ben ik eerst gaan tekenen. Ik heb een aantal visuals gemaakt van de diverse ruimtes die duidelijk een sfeerbeeld lieten zien van hoe of het zou kunnen worden.  De huiskamer is getekend als een  prachtige grote ruimte met een doorkijkhaard in het midden van de ruimte die gelijk de kamer verdeelde in een zit en een eetgedeelte.Een eetgedeelte met een grote ontmoetingstafel voorzien van 10 comfortabele stoelen en een zitgedeelte met twee mooie banken dat uitnodigt tot bijzondere gesprekken. De Yogaruimte op de begane grond krijgt een warme en intieme uitstraling. Op de eerste verdieping is er een stilteruimte gecreëerd met veel natuurlijk licht  en ook de spreek- en kinderkamer is een prachtige grote en lichte ruimte geworden. Ook hier is veel aandacht besteedt aan de beleving van de kamer. De ruimte voor schilderlessen nodigt uit tot creativiteit. Je kijkt via twee hoge dakramen naar de kruinen van de bomen in de tuin en het wolkendek. Een inspirerende ruimte.

Daarna zijn we gestart met de uitvoering van het plan. Dit betekende dat er flink gesloopt moest worden. Dat er constructieberekeningen plaats zouden moeten vinden. Wanden en plafonds werden verwijderd (de zolders werden erbij getrokken), er werden nieuwe dakramen geplaatst voor voldoende licht. Een nieuwe dakkapel; Een enorme ingreep! Een huis vol klussers, vol mensen die allemaal hetzelfde willen; een prachtig Braamhuis!

Voorts werd er gezocht naar diverse sponsoren voor de invulling van o.a. verlichting en een doorkijkhaard, een warme en vooral praktische vloer en sfeervolle raambekleding. Ik ben op zoek gegaan naar het juiste meubilair om het huis in te richten. Een bijzonder leuke klus waarbij je steeds meer vorm geeft aan het sfeerbeeld dat je voor ogen hebt. Ondertussen werden de wanden gestuukt en geschilderd in de juiste kleuren en werden er nieuwe plinten en vensterbanken geplaatst. Het huis begint te groeien… Er komt een tuinontwerp  waarbij er gekeken wordt naar hergebruik van materialen en bomen. Alles, maar dan ook alles ademt verbinding uit. Een prachtig project om aan te werken. Het eindresultaat is in zicht.

Ik wist niet dat het zoveel tijd en energie van mij zou vergen, maar ik ben blij dat ik hieraan mijn -ik moet eigenlijk zeggen onze- bijdrage (interieurontwerpbureau Concepts & Images) aan heb kunnen leveren. De vloer wordt binnenkort gelegd, de meubels geleverd. Het zal een feest zijn om deze heerlijke ruimtes in te mogen richten. Ik kijk er erg naar uit!

(oktober 2012)