Mensen vertellen… Francis Arntz

Gepubliceerd op nov 12, 2015

Sinds ruim twee jaar ben ik tai chi docente bij het Braamhuis. Mijn dagelijkse werk bestaat o.a. uit het lesgeven van Yoga en Tai-Chi-Tao aan groepen. Door het beoefenen van Tai-Chi-Tao, het maken van simpele, trage, bewegingen voel je je al vrij snel heerlijk ontspannen en ontstaat een leeg hoofd zonder gedachten. Je leeft dan met heel je lichaam, en niet alleen vanuit je hoofd. Ik kreeg een warm hart toen ik er over nadacht hoe ik zo ook in het Braamhuis kon werken.

Mensen hebben gedachten, maar… vaak is het ook andersom: gedachten hebben mensen. Ik bedoel hiermee dat angstige, negatieve gedachten je te pakken kunnen hebben, en je denkt dat ze allemaal waarheid zijn. Iets wat overigens heel goed te begrijpen is in een situatie als kanker.

Hoe heerlijk kan het dan zijn als je ervaart dat je niet de gedachte bent die er telkens in je hoofd speelt. Het bestaat ook dat je een ontspannen leeg hoofd kunt hebben! En dan is dat de waarheid. Mijn inziens kun je beter ontspannen dan gespannen met problemen omgaan. Ontspanning brengen en -ongeacht je gesteldheid- weer in je eigen kracht te komen is ontzettend belangrijk.

Het gegeven van de kanker blijft. Maar het is wel mooi dat er een methode is waardoor je inziet en ervaart dat er ook ontspanning blijft bestaan. En de ontdekking: je hebt kanker, maar je bent het niet!

Dit alles maakt dat ik gepassioneerd met mensen om ga en er onderling ook een fijn contact ontstaat. Er is altijd ruimte en tijd om even te praten als iemand daar behoefte aan heeft. Eenheid in de groep vind ik van belang, en dat lukt! Prachtig dat ik zo mensen kan en mag helpen.

Vaak denk ik: wat zijn mensen die dit overkomt sterk!! Ik heb daar veel, veel respect voor. Dat heb ik ook voor alle vrijwilligers, die elk op hun eigen wijze hun bijdrage leveren. En voor de gastvrouwen die in het Braamhuis een warme sfeer creëren door het schenken van een drankje, en telkens hun luisterend oor. Geweldig ook het werk wat activiteitencoördinator Anje telkens doet, om alles door te laten lopen en te doen groeien! En dan heb ik nog niet eens gesproken over al die andere vrijwilligers, die allen gemotiveerd hun bijdrage leveren. Braamhuis chapeau!!