Inloop

Wie binnenstapt in het Braamhuis maakt als eerste kennis met een van de gastvrouwen. Je wordt warm ontvangen door een of twee gastvrouw(en). Het Braamhuis biedt een prettige plek voor lotgenotencontact, informatie en activiteiten. Een positieve plek waar je ontdekt wat je juist wél kan. Een plek waar de mens centraal staat, niet de ziekte.

Kom gewoon eens binnenlopen voor een kopje koffie of doe mee met een van de activiteiten. Onze gastvrouwen staan voor iedereen klaar. Wees welkom in het Braamhuis.

Mensen met kanker en hun naasten kunnen zonder afspraak binnenlopen voor een kopje koffie en om hun verhaal te doen, deel te nemen aan een ontspannende of creatieve activiteit of in contact te komen met lotgenoten. 

Een bezoek aan het Braamhuis is gratis. Men kan binnenlopen zonder afspraak en zonder verwijsbrief.

Het Braamhuis is geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 10.00 tot 13.00 uur

Het Braamhuis organiseert diverse activiteiten.

Er zijn (vaste) wekelijkse activiteiten, relaxochtenden en yoga, massages, creatieve activiteiten en activiteiten speciaal voor de jeugd. Woensdagmiddag is de jeugdmiddag. Neem contact met ons op als u op de hoogte wilt blijven van het actuele aanbod.

Deelnemen?

Voor deelname aan het najaarsprogramma kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar activiteitenbraamhuis@gmail.com Vermeld in deze email om welke activiteit het gaat, uw naam, uw adres, e-mailadres en telefoonnummer.

Vaste activiteiten: vanaf september tot en met december 2021

Vrij schilderen
Op donderdag één keer in de 14 dagen, om 13.30-15.30 uur. Start is op 2 september
Eigen bijdrage: 1 strip

Mahjong
Op donderdag één keer in de 14 dagen, om 13.30-15.30 uur. Start is op 2 september
Onder leiding van Jose Emaus. Eigen bijdrage: 1 strip

Handwerk café
Iedere dinsdagmorgen van 10 .00-12.00 uur

Workshop kaarten maken
Op de 1e dinsdag in de maand, onder leiding van Annelies Proost
Eigen bijdrage 2 strippen

Koor
Het Braamhuiskoor repeteert één keer in de 14 dagen, van 10.00-12.00 uur, onder leiding van Fransie Leenders. We starten op 8 september.

Boezembreien
Op de 1e zaterdag van de maand vanaf september, onder leiding van Marijke Hendriks
Deze groep zit op dit moment vol.

Zorgochtend
Iedere woensdagmorgen van 10.00-12.00 uur kun je in het Braamhuis deelnemen aan een zorgochtend, onder leiding van Geraldine van Hal.
met o.a. massage, Shiatsu en Reiki
Eigen bijdrage 2 strippen

Reiki behandeling in het Braamhuis ook in de zomer
In de zomerperiode, juli en augustus, kun je i n het Braamhuis een Reiki behandeling ondergaan. De wordt gegeven op de donderdagochtend vanaf 10 uur. Deze wordt gegeven door vrijwilligers van Stichting ZoMa – Spread the Love
Data: 1 juli, 15 juli, 29 juli, 12 augustus en 26 augustus.
Vanaf donderdag 2 september t/m 16 december is de Reiki behandeling één keer in de 14 dagen
Eigen bijdrage € 2,50 of 1 strip

Wat is Reiki?
Reiki is een hele zachte methode, die heling en ontspanning biedt. Door de handen op of boven het lichaam te plaatsen, geeft de Reiki-behandelaar liefdevolle energie door. Deze energie zorgt er voor dat het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd en dat degene die de behandeling ontvangt, een diep gevoel van ontspanning ervaart.
Sommige mensen ervaren dit tijdens een Reiki behandeling als een warm, tintelend gevoel op de plek waar de handen van de behandelaar zijn. Reiki is een heerlijke methode om je weer even heerlijk rustig en zorgeloos te voelen.
Voor meer informatie: https://www.zoma-opleidingen.nl/reiki-cursussen/

Wat is Shiatsu?
Shiatsu is een eeuwenoude therapie en gebaseerd op de Chinese en Japanse filosofie. Met duimen, handpalmen en vingers wordt druk uitgeoefend op zogenaamde acupressuurpunten.
De therapie en massage ontspant, versoepelt de spieren en bevordert de beweging van gewrichten. Ook zorgt de massage voor een goede circulatie van de bloed- en lichaamsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen zodat de energie beter kan stromen.
Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk (shi: vinger en atsu: druk).
In ons lichaam lopen meridianen waar onze levensenergie (Qi) doorheen stroomt. Wanneer deze energie in balans is, zullen er geen klachten zijn. Maar bij verstoringen van deze energie kunnen er klachten optreden.
Wanneer op één plek in uw lichaam een verstoring optreedt, heeft dit gevolgen voor andere delen van uw lichaam of geest. In de praktijk zijn er maar weinig klachten die niet met behulp van Shiatsu verlicht of verholpen kunnen worden. In welke mate shiatsutherapie effectief is, is afhankelijk van hoe lang de klacht al bestaat en van u als persoon zelf.
Daarom kijken wij niet alleen naar de klacht zelf, maar ook naar de persoon achter de klacht, naar zijn of haar leefstijl en leefomgeving .
Voor meer informatie: https://shiatsupraktijkivdw.nl/

Cursussen en workshops

Cursus Mindwalk
Op woensdag 22 september en 6 en 20 oktober van 10.00-12.00 uur onder leiding van Beate Lenderink. Eigen bijdrage 1 strip
Ga je mee wandelen, met oog voor jezelf en de natuur om je heen?
We trekken gezamenlijk naar buiten om wandelen te combineren met invloeden uit Yoga, Tai Chi, Mindfulness en Meditatie. Hierdoor zal je je beter gaan ontspannen en je fitter en energieker gaan voelen. In deze drieweekse cursus met verdiepende thema’s loop je jezelf naar meer balans
Mind-Walk® is toegankelijk voor iedereen! Je hoeft dus niet erg lenig of heel sportief te zijn.
Wat heb je nodig? Een gezonde dosis goede zin, makkelijk zittende kleding en een paar sportieve lichtgewicht schoenen. Eventueel een regenjack en een flesje water.
Je kunt je voor 1,2 of 3 keer opgeven!
Om 10.00 uur staat een kopje koffie of thee klaar in het Braamhuis. We verzamelen om 10.15 buiten voor de wandeling. Rond 11.30 zijn we weer terug en is er nog gelegenheid om even na te praten on der het genot van een kopje koffie of thee
Het gaat altijd door, tenzij de weersomstandigheden onveilig zijn.

Workshop Aromatherapie
Op woensdag 20 oktober van 10.00-12.00 uur, onder leiding van Mireille van der Wolk. Eigen bijdrage 2 strips of € 5,00
Iedereen heeft wel eens gehoord van aromatherapie, maar niet iedereen weet wat aromatherapie is. De meeste mensen denken bij aromatherapie aan lekkere geurtjes. En dat klopt! Maar het is veel breder dan dat. Zo worden essentiële oliën al jaren toegepast voor cosmetische doeleinden, als smaakstoffen in de voedingsindustrie en voor verschillende therapeutische doeleinden in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Maar wat is aromatherapie nu eigenlijk? Waar komen essentiële oliën vandaan? En hoe kunnen de etherische oliën je eigen gezondheid lichamelijk en geestelijk ondersteunen? Tijdens deze workshop neem ik je mee op een geurende ontdekkingsreis langs verschillende etherische oliën . Ga jezelf aan de slag met het maken van heerlijke zalf/crème en maak je een inhaler met etherische olie. Deze producten neem je aan het eind van de workshop samen met heel veel kennis over de aromatherapie mee naar huis om zo thuis nog fijn na te kunnen genieten.
Mireille van der Wolk is werkzaam als anesthesiemedewerkster in het Rijnstate ziekenhuis. In haar vrije tijd heeft zij bij de NHBO een opleiding tot herborist (deskundige op het gebied van geneeskrachtige planten ) en daarna de opleiding tot aromatherapeut bij de NHBO gevolgd. Beide opleidingen succesvol afgerond met een diploma. Mireille: “Ik vind het erg interessant om mij te blijven verdiepen in de kruidengeneeskunde en aromatherapie en daarom volg ik op dit moment de opleiding Scent & Spice bij de etnobotanica Nele Odeur en de masterclass aromatherapie bij Ellen Wagenaar en Harmen Rijpkema van stichting “Wellness en aromatherapie”. Ik vind het erg leuk om mijn kennis over de fytotherapie (= kruidengeneeskunde ) en aromatherapie te delen met belangstellenden.”

Cursus Ontspannen leven in balans
Donderdag 21 oktober van 10.00-12.00 uur, onder leiding van Susan Boss
Eigen bijdrage: 1 strip of €. 2,50
De juiste balans vinden is voor velen belangrijk in het dagelijks leven. De juiste balans in ontspanning en inspanning. We leven in een maatschappij waar veel gebeurd. We staan veel ‘aan’. We schrijven zelf (of typen tegenwoordig online) onze agenda vol. We werken hard, willen graag succes, gewaardeerd worden, gezien worden, een goede gezondheid, sporten, een fijn sociaal leven (zonder al te veel moeilijkheden) en happy zijn.
We laten veel druk op onze schouders leggen en gebruiken veel van onze yang kant. Yin (ontspannen) zijn kennen we bijna niet meer, echt in contact zijn met jezelf of met anderen is bijna vreemd aan het worden. Waarom relaxen? Om spanning los te laten in ons lichaam. Om ruimte te creëren in ons lichaam, waardoor er ook weer ruimte ontstaat in ons hoofd en ruimte voor groei en ontwikkeling en het mooie te zien wat het leven ons te bieden heeft.
Er is niet één weg om te ontspannen en de juiste balans te vinden en te behouden! Bewustwording is een eerste stap. Inzicht in je gedrag, patronen en overtuigingen kan heel veel voordeel opleveren. Maar zonder actie kom je niet tot groei en ontwikkeling en tot transformatie.
Tijdens deze ochtend gaat Susan Boss de deelnemers aan deze workshop meenemen in hoe je een ontspannen leven in balans kunt creëren.

Workshop Surprise maken met chocoladeletter
Donderdag 25 november van 13.00-15.00 uur, onder leiding van Annelies Proost
Eigen bijdrage 2 strips
In de decembermaand is het leuk om iemand te verrassen met een chocolade letter. In deze workshop gaan we die mooi verwerken in een Surprise. We werken met verschillende kleuren designpapier. Iedereen mag zelf bepalen welke kleuren of welk designpapier je wilt gebruiken. Er is keuze genoeg.

Thema avonden
De thema-avonden in het Braamhuis zijn vrij toegankelijk, voor maximaal 25 personen. Het is zeer gewenst om je van tevoren aan te melden zodat je zeker bent van een zitplaats

Dinsdag 28 september van 19.30-21.00 uur
Thema Intergrative Medicine
Door Ines von Rosenstiel
Sinds 2018 kunnen patiënten van het Oncologisch Centrum van Rijnstate terecht bij het spreekuur Integrative Medicine voor specialistisch advies over aanvullende behandelingen en leefstijl. Er is aandacht voor voeding, beweging, slaap en “ont-stressen”. Daarnaast wordt de patiënt op zijn verzoek gegidst door een verscheidenheid aan aanvullende therapieën die beschikbaar zijn om de bijwerkingen van de behandeling te helpen verminderen of het risico op een terugval te verminderen. We bieden de behandelingen zelf niet aan maar geven wel advies. We scheiden het kaf van het koren met een ethisch raamwerk waarin is aangeven welke aanvullende behandelingen evidence based zijn. Het integrative medicine- consult kan beoordelingen omvatten van: supplementen, kruiden, aanvullende therapie-interventies zoals massage bij kanker, acupunctuur en mind -body technieken. In de presentatie worden ervaringen gedeeld, en handvatten aan patiënten met of na kanker gegeven rondom voor werkzame en zinnig aanvullende behandelingen
Ines von Rosenstiel, kinderarts en Integrative Medicine expert heeft een passie voor het empoweren van patiënten met tools die behulpzaam kunnen zijn om kwaliteit van leven te verbeteren door middel van een holistische kijk op ziekte en gezondheid . Haar jarenlange ervaring met Integrative Medicine en leefstijlgeneeskunde vormen de basis om met patiënten haalbare, duurzame doelen en positieve levensveranderingen te creëren.
Zij heeft tevens meer dan 20 jaar ervaring als medisch specialist in de kindergeneeskunde met aandachtsgebied Integrative Medicine. Haar expertise ligt sinds vijf jaar specifiek op het gebied van implementatie van Integrative Medicine en leefstijl binnen het specialisme Kindergeneeskunde en Oncologie. Zie ook Spreekuur Integrative Medicine (rijnstate.nl)

Dinsdag 26 oktober van 19.30-21.00 uur
Thema De invloed van kanker op je relatie
Door Chris Zwerver

“Toen de ziekte ons huis in kwam, verdween onze liefde door de voordeur.”

Het Braamhuis organiseert een interactieve informatieavond over de invloed van kanker op je relatie. Een onderwerp waar helaas veel mensen mee te maken krijgen. Je moet omgaan met het feit dat jij of je partner kanker hebt of hebt gehad. Daarnaast moeten waarschijnlijk behandelingen worden ondergaan, die lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Hierdoor kan ook je (intieme) relatie beïnvloed worden. Onderzoek geeft aan dat 38%van de stellen die met kanker te maken krijgt zich zorgen maakt over de relatie. 67% geeft aan dat de intimiteit en seksualiteit slechter is geworden. Vaak gaat het om moeilijk bespreekbare onderwerpen, hoe sterk de band met je partner ook is. Hoe ga je daarmee om?
Spreker deze avond is Chris Zwerver, relatiecoach bij kanker. Hij vertelt tijdens deze avond over wat je kan doen om met elkaar in gesprek te (blijven) gaan. Maar ook over tegen welke problemen en onderwerpen je kunt aanlopen en hoe je daar samen mee kunt omgaan.
Na de inleiding van Chris wordt er met elkaar gesproken over wat je kan doen, wat je kan helpen als de gevolgen van kanker invloed krijgen/hebben op je relatie of op je seksleven.
Vanwege het intieme karakter van het onderwerp wordt het een gesprek in informele sfeer. Er is daardoor plaats voor maximaal 25 personen. Inloop vanaf 19.15 uur.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren